Kraftig minskning av naturskyddspengar till Jämtlands län: Förfallna naturreservat och sämre service till besökare

58

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det är Naturvårdsverket som nu fördelat pengarna till länsstyrelserna för naturskydd utifrån regeringens budget.

Det kommer att märkas för länsborna på flera sätt: för såväl friluftsutövare som skogsägare

– Det kommer att bli kraftiga prioriteringar, säger naturvårdschef Peter Grönlund vid länsstyrelsen.

Naturskötselpengar minskas med 70 procent

Neddragningen gäller både pengar för utökat naturskydd, som att inrätta nya naturreservat, men också till åtgärder av redan skyddad, värdefull natur. Samtidigt som nedskärningen nu står klar har Sverige genom en internationell överenskommelse åtagit sig att skydda 30 procent av land och vatten för att värna biologisk mångfald.

Den största neddragningen handlar om pengar till skötsel av värdefull natur från fjolårets 39 miljoner till knappt 13 i år.

Vilka konsekvenerna blir och hur länsborna kommer att märka av nedskärningen kan du höra mer om i klippet ovan

Färre arbetstillfällen i länet

Dessutom kommer att bli att omkring 1000 sysselsättningstillfällen försvinna i glesbygd, enligt Naturvårdsverket. Hur många av dem som finns här i länet är oklart. Men bara på en enda enhet på länsstyrelsen rör det sig om ett tiotal tjänster som nu kommer att försvinna.

– Vi upphandlar ju också externa aktörer i många fall där det rör stora åtgärder som vi inte hinner med själva. Det kommer att bli en minskning även på det, säger Peter Grönlund.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/lansstyelsen-om-kraftiga-minskningen-av-naturskyddspengar-till-jamtlands-lan-naturreservaten-hotas-och-servicen-till-naturbesokare