Kvinna i 90-årsåldern åtalas – ska ha setts hugga med yxa i träd på Frösön

0
89

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det var våren 2021 som skador på ett 20-tal pilträd längs Norra Strandvägen på Frösön uppdagades. Östersunds kommun gjorde då en polisanmälan, där man uppgav att värdet på skadorna uppgick till minst 1 miljon kronor.

En stämningsansökan mot en kvinna född på 1930-talet kom in redan i maj 2022 och ett datum för rättegång sattes till hösten samma år. Men detta sköts på framtiden efter oklarheter just kring värdet på skadorna.

I polisens förundersökningsprotokoll går att utläsa att kvinnan sedan flera år tillbaka ska ha påtalat för sina grannar att träden inte hör hemma på platsen, och att de är av en invasiv art. Bland annat ska hon ha kallat dem för ”öststatsträd”.

Ska ha huggit med yxa

Ett vittne ska också ha vaknat en natt till ljudet av hugg och ska då ha sett kvinnan hugga i ett av träden med en yxa.

Kvinnan åtalas för att vid åtminstone tre tillfällen ”med hjälp av tillhygge skrapat, karvat och huggit” i pilarna. Själv har hon i förhör nekat till brott, men har vidgått delar av händelseförloppet. Hon menar att hon skrapat i träden för att markera att de ska tas bort för att ge plats för bygget av en cykelbana.

Ett nytt datum för rättegång är satt till slutet av mars nu i år.

Såhär såg det ut på platsen i juni 2021:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Någon har huggit i ett 20-tal träd vid småbåtshamnen på Frösön. Foto: Maria Harning, SVT

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/kvinna-i-80-arsaldern-atalas-ska-ha-setts-hugga-med-yxa-i-trad-pa-froson

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here