Så mycket av personalkostnader går till hyrpersonal för region Västernorrland

31

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Region Västernorrland har under flera år varit beroende av hyrpersonal. I ett försök att vända trenden har socialdemokraten Peder Björk och en kollega skrivit en motion till riksdagen om statlig reglering av bemanningsbolagen. Den totala kostnaden för vårdens externa bemanning i hela landet uppgår till ca 8 miljarder kronor. Region Västernorrlands prognos för 2023 landar på 460 miljoner kronor på hyrpersonal i vården.

 – Det här måste få ett stopp helt enkelt, därför har vi skrivit en motion från socialdemokraterna i Västernorrland där vi kräver att det ska införas lagstiftning för att begränsa bemanningsföretagen i vården, säger Peder Björk (S) riksdagsledamot för Västernorrlands län.

Patientsäkerheten

Fortsätter kostnaderna för hyrpersonal att öka riskerar det att drabba patientsäkerheten, menar Elina Backlund Arab (S) ordf i hälso- och sjukvårdsnämnden.

 – Avdelningar som inte har tillräckligt mycket fast personal riskerar ju patientsäkerheten utifrån att det blir personal som kommer och går och ingen som faktiskt har ett riktigt ansvar. Det går inte att bygga en vård på det, säger Elina Backlund Arab (S).

Hör Elina Backlund Arab (S) och Peder Björk (S) i klippet.

Västernorrland: 9,6 procent

Gävleborg: 9,4 procent

Norrbotten: 9,4 procent

Gotland: 9,3 procent

Västmanland: 7,4 procent

Blekinge: 7,4 procent

Sörmland: 7,0 procent

Kronoberg: 6,8 procent

Jämtland Härjedalen: 6,2 procent

Kalmar: 5,8 procent

Värmland: 5,5 procent

Västerbotten: 4,4 procent

Dalarna: 4,3 procent

Uppsala: 4,3 procent

Halland: 3,8 procent

Jönköping: 3,7 procent

Östergötland: 3,7 procent

Stockholm: 3,4 procent

Örebro: 2,8 procent

Västra Götaland: 2,7 procent

Skåne: 1,8 procent

Källa: SKR

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/motion-till-riksdagen-om-statlig-reglering-av-bemanningsforetagen-i-varden