Utredde polismannen i Ångermanland hemskickad tills vidare

0
76

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Polismannen är sedan tidigare föremål för utredning hos polisens personalansvarsnämnd, för fjärde gången på fyra år.

Det sedan han anklagats för olämpligt beteende i flera fall mot unga kvinnor som han på olika sätt haft att göra med i tjänsten. Han har också vid ett tidigare tillfälle levererat mat till anhållna personer i arresten, samt väntat för länge med att frisläppa en anhållen person som skulle friges omedelbart efter beslut från åklagare.

Mannen har fått fyra varningar av personalansvarsnämnden för dessa förseelser, och vid två tillfällen har han också straffats med löneavdrag.

Virkesstöld

På senare tid har han också åtalats för sju fall av dataintrång sedan han i tjänsten gjort slagningar på olika fordon som han planerat köpa privat.

För ett par veckor sedan ertappades han med att stjäla av det virke som lossnat från däck på ett lastfartyg och drivit iland längs kusten norr om Härnösand. Han ska ha erkänt och riskerar nu alltså även åtal för stöld.

Polismannen riskerar avsked, en fråga som ytterst avgörs av personalnämndens beslut.

Under mellandagarna beslutade polisledningen i länet att mannen skulle omplaceras till inre tjänst i väntan på utfallen både när det gäller personalansvarsnämndens beslut och brottsutredningarna mot polismannen.

Överenskommelse

Nu har mannen skickats hem tills vidare, men med bibehållen lön. Det här var Tidningen Ångermanland först med att berätta.

– Det är en överenskommelse mellan honom och mig, säger Hans Björner, tillförordnad chef för Västernorrlands polisområde.

Är det på hans egen begäran?

– Nej, det är en gemensam överenskommelse.

Har det att göra med att han sedan en tid tillbaka även utreds både för dataintrång och stöld?

– Nej, men de här båda processerna hör förstås ihop med varandra. Och sammantaget tyckte vi att det här var den bästa lösningen – just nu, säger Hans Björner.

Se och hör mer i videon här ovan.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/utredde-polismannen-i-angermanland-avstangd-tills-vidare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here