Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.
I utredningen efter takraset på Tarfalahallen i Kiruna 2020 konstaterade Statens haverikommission att hallar av den typen finns på många håll i landet.
Kommunerna har tagit sig an problematiken på olika sätt. I Umeå är nu samtliga sex kommunala hallar som hade en riskkonstruktion åtgärdade.
– Vi bestämde oss tidigt att åtgärda skyndsamt för att inte riskera långa stängningar eller allvarligare konsekvenser, säger Patrik Lindqvist, byggprojektledare på Umeå kommun.
Hallarna är avskriva som tillsynsärenden och används fullt ut igen.
Inväntar rekommendationer från Boverket
Örnsköldsviks kommun har ännu inte beslutat om man ska bygga om de fyra kommunala hallarna med riskkonstruktion: två ishallar, en fotbollshall och en innebandyhall. Vid för stora snömängder stängs hallarna av säkerhetsskäl och i år hölls två av hallarna stängda i nästan två veckor.
Enligt Andreas Jansson (C), nytillträdd ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, inväntar kommunen rekommendationer från Boverket, som har regeringens uppdrag att utreda frågan, men konstaterar samtidigt att det är bråttom.
– Inför nästa vinter måste vi ha en plan, säger han.
”Vet inte vilka åtgärder som behöver göras”
Även den kommunala förvaltningen med ansvar för fastighetsdriften hänvisar till Boverkets utredning.
– Vi vet egentligen inte vilka åtgärder som behöver göras, för jag upplever inte att de svaren har kommit från Boverket, säger Patrik Palm, fastighetschef på Örnsköldsviks kommun.
I klippet hör du bland annat Patrik Palm om varför Örnsköldsviks kommun valt att avvakta istället för att som i Umeå bygga om de berörda hallarna.