Mordet på Timråkvinnan: Misstänkte mannen medger gravfridsbrott

89

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Den misstänkte mannen vidhåller nekandet till att ha mördat Timråkvinnan, men medger att han hanterat kroppen efter hennes död. Han gick själv med på att stanna i häktet. Foto: Örjan Leek/SVT

Mordet på Timråkvinnan: Misstänkte mannen medger gravfridsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 45-årsåldern som sitter häktad misstänkt för mordet på en 25-årig kvinna från Timrå i höstas medger nu att han gjort sig skyldig till gravfridsbrott – det vill säga att han på något sätt hanterat kvinnans döda kropp. Det bekräftar hans försvarare.

Däremot fortsätter han att neka till mordet.

Sent under tisdagseftermiddagen hölls en ny häktningsförhandling mot 45-åringen, som suttit inlåst sedan i mitten av oktober. Dels för att häktningstiden gått ut, men också för att en ny brottsrubricering har tillkommit i ärendet: grovt gravfridsbrott.

Under häktningsförhandlingen i Sundsvalls tingsrätt fortsatte han att neka till mord – men medgav däremot anklagelserna om gravfridsbrott.

– Han medger gravfridsbrott av normalgraden, säger 45-åringens försvarare, advokat Per Näslund till SVT.

Det här innebär att mannen medgett att han, på något sätt och i något skede, hanterat kvinnans kropp efter det att döden inträtt.

Kvinnan i 25-årsåldern sågs senast den 8 oktober i närheten av sitt hem i centrala Timrå. Hon hittades några dagar senare död i ett skogsområde väster om Kramfors.

Åtal senast 21 februari

Mannen i 45-årsåldern greps ett par dagar efter försvinnandet och har suttit häktad sedan i mitten av oktober. Han har hela tiden nekat till mordanklagelserna.

Enligt kammaråklagare Christina Edlund Nilssons nya häktningsframställan om misstänkt grovt gravfridsbrott ska det brottet ha begåtts 8-9 oktober – alltså mycket kort efter det att kvinnan försvann – i det område där kroppen hittades.

Under tisdagen stod det också klart att förundersökningen om människorov i ärendet läggs ner. Misstankarna mot 45-åringen gäller från och med nu alltså mord och grovt gravfridsbrott.

Åklagaren har sedan tidigare belagt alla parter i målet med yppandeförbud med hänsyn till förundersökningssekretess, men polis och åklagare har tidigare bekräftat att kvinnan och den häktade mannen kände varandra sedan tidigare.

Åtal ska nu väckas senast den 21 februari.

Av lagtexten i 16 kap. 10 § brottsbalken följer att den straffbara gärningen består i att obehörigen flytta, skada eller skymfligen behandla lik eller avlidens aska, öppna grav eller göra skada eller ofog på en kista, urna, grav eller ett annat vilorum för de döda vilorum eller en gravvård.

Den 1 juli 2022 skärptes straffet för grovt gravfridsbrott till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. De olika svår­hets­graderna av brottet ska betecknas grav­frids­brott och grovt grav­frids­brott.

Vid bedöm­ningen av om ett brott är grovt ska det särskilt beaktas om gärnings­mannen tillfogat ett lik en svår skada eller om gärningen inne­burit omfat­tande förstörelse eller annars varit av särskilt hänsyns­lös eller farlig art.

Vidare föreslås att försök till grav­frids­brott samt försök, förbere­delse och stämp­ling till grovt grav­frids­brott ska vara straffbart.

Källa: Sveriges rikes lag, regeringen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvunnen kvinna i Timrå

Mer i ämnet

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/mordet-pa-timrakvinnan-misstankte-mannen-medger-gravfridsbrott