Drabbade bybor om de ständiga strömavbrotten i Strömsund: ”Det är 2000-tal, det här borde gå att fixa”

21

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madeleine Pålsson i Alavattnet har femton hästar. Hur klarar hon av de långa strömavbrotten? Se henne berätta i videon. Foto: Lena Samuelson, SVT.

Drabbade bybor om de ständiga strömavbrotten i Strömsund: ”Det är 2000-tal, det här borde gå att fixa”

Publicerad

I många år har kraftbolaget Eons kunder i Strömsunds kommun upplevt ständigt återkommande – och långa – strömavbrott. Ringvattnet och andra byar i nordvästra delen av kommunen har varit särskilt drabbade. Många bybor är luttrade vid det här laget, men konstaterar samtidigt att problemen borde gå att åtgärda.

– Visst får vi tåla en del när vi bor i glesbygd, men det får ju vara någon hejd, säger Jan Bjurström i Ringvattnet.

– Det känns ibland som att vi är längst ut på linan, säger Madeleine Pålsson i Alavattnet.

I veckan har kunder inom Eons elnät i Strömsunds kommun återigen drabbats av elavbrott.

Det är bara ett av flera elavbrott bara i kommunen bara i år.

Har egna elverk

För ett par veckor sedan drabbades ett hundratal av Eons kunder av strömavbrott i nordvästra delen av kommunen – den del som varit värst drabbade av elavbrott inom Eons elnät under årens lopp.

Flera av de kunder som då drabbades fick vänta mer än trettio timmar på att strömmen skulle komma tillbaka. När elavbrott väl var löst uppstod ett nytt avbrott. Orsaken var snötyngda träd som fallit ner över elledningarna.

Numera är många av byborna i Ringvattnet, Blomhöjden, Alavattnet och andra byar i området rustade att klara långa strömavbrott. Jan Bjurström i Ringvattnet har till exempel ett eget elverk. Madeleine Pålsson i Alavattnet har hittat ett alternativt sätt att klara vattenförsörjningen till femton hästar.

”Efter mötet med Eon gick strömmen”

Problem med elförsörjningen har förekommit under många års tid, enligt Jan Bjurström.

– Det har varit problem i över fyrtio års tid, säger han.

År 2019 besökte Eons representanter Ringvatten för att berätta om vilka åtgärder som då var på gång för att komma till rätta med elavbrotten.

– Efter det hände ingenting, jo efter mötet gick strömmen, säger Jan Bjurström.

Hur Jan Bjurström och Madeleine Pålssson tacklar långa strömavbrott och vad de egentligen tycker om elavbrottsproblematiken kan du se i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/drabbade-om-de-aterkommande-stromavbrotten-i-stromsund-det-ar-2000-tal-det-har-borde-ga-att-fixa