PRO vill att Härjedalens kommun ändrar beslut om demensboenden

0
79

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

I PRO:S protestbrev, med mer än 1000 underskrifter, hänvisar de till kommunens nyligen framtagna äldreplan. De tycker att den är ambitiös, men att den går i strid med de senaste besluten. Samtidigt uttrycker de en oro över att äldre kan placeras långt från hemorten.

– Det kan bli svårt för anhöriga att hälsa på dem, säger Hans Erixon, ordförande PRO Hede-Vemdalen.

Hör Hans berätta om protesterna i klippet ovan.

Dementa kan bo kvar

Enligt kommunen handlar det om att inte längre ha enskilda avdelningar för personer med demens, men att de som bor där ändå kan stanna på boendet. I svårare fall kan det bli aktuellt att ge vården i Sveg istället för personens hemort.

– Vi vill ge så bra omsorg som möjligt utifrån de skattepengar vi har fått, säger Anders Häggkvist (C), ordförande socialutskottet.

Hoppas på fler platser

På Hedegården bor idag personer med demenssjukdom på det trånga så kallade Loftet. Planen är att flytta upp den administrativa personalen på plan 1 till Loftet. Då kan det förhoppningsvis bli fler rum än det vad det finns idag totalt sätt. 

– Genom att vi friställer platser på Hedegården så frigör vi platser för framtida behov av andra, säger Anda Embretzen, chef för socialförvaltningen.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/lang-protestlista-mot-stangning-av-demensboenden-i-harjedalen-har-lamnats-till-kommunen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here