Polisens spaningsfilmer: 24-årige knarkkungen besöker underhuggarna i Sundsvall

68

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Polisens spaningsfilmer från en förundersökning om grova narkotikabrott i Sundsvallsområdet visar när 24-åringen träffar sina ”medarbetare” på plats i Sundsvall vid flera tillfällen.

Vid ett av dem träffas männen på Norra stadsberget, mitt på dagen och mitt bland folk på det populära utflykts- och promenadområdet, vid ett annat på kvällstid på en mörk och avskild plats väster om Sundsvalls centrum.

Flera personer dömdes senare för narkotikabrott. Däribland en man i 20-årsåldern som varit den 24-årige knarkkungens högra hand i Sundsvall och som i två domar dömts till sammantaget sju års fängelse för grova narkotikabrott på flera punkter. Ett straff han för närvarande avtjänar.

Åtalades inte

24-åringen från Stockholm åtalades inte den gången. Han figurerar i utredningen och är alltså bland annat filmad tillsammans med Sundsvallsbon i 20-årsåldern, men kunde inte knytas till narkotikahanteringen i det ärendet.

I början av december skottskadades en man i bostadsområdet Bosvedjan i Sundsvall. Ärendet utreds som försök till mord, och en ung kvinna som suttit häktad i utredningen i en och en halv månad misstänkt för delaktighet i brottet släpptes fri så sent som under fredagen.

Den här händelsen ska enligt uppgifter till Dagens Nyheter ha varit upptakten till den våldsspiral som eskalerat i Stockholms- och Uppsalaområdet de senaste dagarna med en rad spräng- och skjutdåd.

”Maktstrukturen ändrad”

Den beskjutne i Bosvedjan ska enligt DN:s uppgifter vara allierad med den 24-årige knarkkungen, och ett konkurrerande brottsnätverk ska vara de som ligger bakom mordförsöket.

Enligt Gunnar Appelgren, polisens expert på kriminella gäng, har det förmodligen hänt något med maktstrukturen när det gäller knarkhandeln i Västernorrland och Sundsvall på senare tid som utlöst det vi nu ser i Stockholmsområdet – hör honom i videon ovan.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/polisens-spaningsfilmer-24-arige-knarkkungens-besoker-underhuggarna-i-sundsvall