Måltavlan för sprängningarna i Stockholm: Så styrde 24-åringen knarkhandeln i Sundsvall

0
84

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Under natten mot torsdagen skedde tre nya skjutningar i Stockholmsområdet och i Uppsala. Minst en av dem kopplas till den 24-årige man som också varit gemensam nämnare för de sprängningar som skett tidigare i veckan, som SVT kunde berätta under onsdagen.

Enligt SVT:s uppgifter är orsaken till den senaste tidens sprängningar och skjutningar i Stockholmsområdet kulmen på ett krig om makten över knarkhandeln bland annat i Sundsvall. Kampen står mellan den 24-årige mannen och hans nätverk å ena sidan, och ett konkurrerande nätverk styrt av den ökände så kallade ”Räven” å den andra.

”Räven” är en tungt kriminellt belastad man i 40-årsåldern som är internationellt efterlyst, och enligt SVT:s uppgifter befinner sig i Turkiet.

I kulisserna

SVT har tagit del av flera av polisens förundersökningar om grova narkotikabrott i Västernorrland som lett till åtal, bland annat mot en Sundsvallsbo i 20-årsåldern.

På polisens spaningsfilmer framgår det att 24-åringen som styrde verksamheten via krypterade appen Wickr varit i Sundsvall ett flertal gånger de senaste åren för möten och avstämningar med sina lokala ”medarbetare”.

Sundsvallsbon i 20-årsåldern var en av dem som skulle få detaljerade instruktioner om både försäljning och redovisning via ett handskrivet brev som 24-åringen själv skrev när han satt i häktet.

”Jag litar på er bröder”

I brevet har 24-åringen spaltat upp vilka försäljare som ska redovisa pengar, och hur mycket var och en är skyldig nätverket. Det framgår också hur mycket knark langarna ska få levererat till sig.

Allt som allt skulle det hela kunna ge 1,3 miljoner i förtjänst, enligt 24-åringens sammanräkning.

”Osäkra mungri” (pengar)…”men dom finns om man tar lite tid att driva in. Ni kan fixa det! Ren vinst!” skriver han. Och avslutar:

”Jag litar på er bröder”…”Knulla inte mig eller nätverket! Puss”.

Men brevet som mannen gömt i kalsongerna når inte mottagarna – det upptäcks av häktespersonalen.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/malet-for-sprangningarna-i-stockholm-sundsvalls-knarkkung

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here