Härjedalens kommun satsar på att utbilda föräldrar i psykisk ohälsa

0
95

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Kommunen hoppas på att föräldrarna får verktyg att prata med sina barn. Härjedalen kommuns folkhälsosamordnare Agneta Roberts säger att i undersökningar som hälsoenkäter så syns det att den psykiska ohälsan hos barn i Härjedalen har ökat.

– Men jag tycker inte att den har ökat mer hos oss än någon annan, men den ökar och att den ökar är något vi måste ta tag i.

Andra utmaningar på glesbygden

Men samtidigt finns det saker som kan vara svårare på glesbygden.

– Det kan vara det här med kompisar och att man är lite annorlunda och vill sticka ut. Det kan också ha att göra med fritidsaktiviteter, att det kan vara svårt att hitta sånt och att man kanske blir hemma och att man är väldigt mycket på sociala medier. Det kan många gånger vara ett plus om man är ensam att hitta kontakter och vänner digitalt mot att ha fysiska vänner så det finns både och. Jag tror att det kan vara avsaknad av kompisar och annorlunda och roliga kulturella inslag som gör att man får en lite annan fritid.

Hör mer om satsningen i klippet ovan!

Suicide Zero är en ideell förening som arbetar för att minska självmorden i Sverige. En av insatserna de gör är att hålla i utbildningar om hur man kan förebygga självmord. Det gör de bland annat till privatpersoner, företag och vård- och skolpersonal. De stödjer också forskning och försöker påverka politiska beslut kopplat till psykisk ohälsa.

Källa: https://www.suicidezero.se/

Självmordslinjen Mind: 90101 – öppet dygnet runt

Föräldralinjen Mind: 020-85 20 00 – öppet helgfri måndag – fredag 09.00 – 15.00 samt torsdag 19.00 – 21.00

Jourhavande medmännsika: 08-712 60 80 – öppet 21.00 – 06.00

1177 finns fler länkar till organisationer med telefonnummer vid psykisk ohälsa, även för chat och mejl. 

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/harjedalens-kommun-satsar-pa-att-utbilda-foraldrar-i-psykisk-ohalsa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here