Chaufför på skolbuss i Ragunda lät 10-åring ta över ratten – döms till böter

85

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Av den dom som meddelats av Östersunds tingsrätt har chauffören erkänt sig skyldig till brott. Han har dock hävdat att han haft möjlighet att snabbt ta kontroll över bussen, vilket han även ska ha gjort när den gled ner i diket. Domstolen menar å sin sida att mannen ”brustit i sin uppmärksamhet” när han lämnade över ratten till barnet.

”Med beaktande av att en tioåring både saknar de fysiska och mentala förutsättningarna att framföra en buss av aktuell storlek får det anses som klarlagt att risk för trafikolycka förelåg redan vid själva tillåtandet” skriver tingsrätten i domen.

Ingen av skolbarnen kom till skada i dikeskörningen men flera av dem ska efter incidenten ha uttryckt rädsla över att åka med bussen igen.

Mannen döms till totalt 15 000 kronor i dagsböter.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/chauffor-pa-skolbussen-lat-10-aring-ta-over-ratten-doms-till-boter