Bedrägerihärva i Sundsvalls tingsrätt – 93-åring lurades på nära två miljoner kronor

0
93

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Kammaråkagare Katarina Becker ägnade timmar åt att grilla den 54-årige bilhandlaren som uppgett att han exporterat bilar till Nigeria. Bilar han köpt i Sverige och Norge och skeppat ned som ”konsult”.  Han är en av fem personer i Västernorrland som nu står åtalade för bedrägerier och penningtvättsbrott i miljonklassen.

Ut och in i landet

Svaren från 54-åringen var många och mångordiga och tolken hade fullt upp. Det var inte förrän strax före lunch som Katarina Becker till sist snärjt den åtalade i sina egna motsägelser så att han tystnade.

– Penningtvätt går ju ut på att transportera pengarna mellan olika konton ut och in ur landet för att det ska bli svårt att klara ut, säger hon.

Brottsoffret: ”Det var kört”

En 93-årig man förhördes också. Att han blivit lurad var han helt övertygad om och hade valt att inte ens göra en polisanmälan.

– Jag visste ju att det var kört. Att jag hade blivit helt bedragen, konstaterade han på länk från en annan ort i Sverige.

Att bedrägerierna ens lett till åtal beror på att transaktionerna från hans konto upptäckts i andra bedrägeriutredningar.

I klippet hör du om hur 93-åringen blivit kontaktad av en ”Valentina Goldstein” som hamnat i ”trubbel” i Malaysia.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/93-aring-lurades-pa-nara-tva-miljoner-kronor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here