I Aspås går vedfabriken för högvarv – priserna rusar

40

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Fredrik Dahlberg och en anställd har eftermiddagspasset vid vedmaskinen, där stock efter stock av björk kapas, klyvs och förpackas i stora nätsäckar.

De har sedan länge sålt slut på fjolårets produktion och det som produceras nu är till nästa säsong. Och det är framförallt till större uppköpare både i Sverige och Norge.

– Vi har en beställning till Norge på 1 500 säckar på 1,5 kubik som vi håller på med för tillfället, säger Fredrik Dahlberg. Det är en väldig skjuts i vedbranschen just nu.

Lönsam investering

För några år sedan investerade Fredrik Dahlberg och hans bröder cirka en miljon kronor i en större vedmaskin. En investering som snart är intjänad.

– När vi började så var ved egentligen alldeles för billigt men med dagens vedpriser går det så klart snabbare att tjäna ihop till satsningen i maskiner och själva byggnaden.

Stor prisökning

Förutom stora beställningar till uppköpare så försöker de också hinna producera ved till lokala konsumenter. De kunder som redan beställt ved till nästa år får köpa till det pris de blivit lovade. Men den stora efterfrågan, och en allt kostsammare produktion, medför att nya kunder kommer att behöva betala flera hundra kronor mer för varje säck.

Se mer från vedfabriken i Aspås i videon ovan och hör vad vedpriset kan komma att hamna på till hösten samt hur Rysslands exportstopp påverkar vedbranschen.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/veden-blir-annu-dyrare-till-nasta-vinter