Lurades på miljonbelopp av romansbedragare: ”Jag ville hjälpa kvinnan som råkat illa ut”

82

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

– Hon hade råkat illa ut och det behövdes pengar, berättar mannen som skickat iväg stora summor till en kvinna han trodde var i nöd.

Men pengarna hamnade hos bedragare. Mannen är bara en av dem som blivit lurade av fyra utländska medborgare och en svensk, alla bosatta i Västernorrland, som nu står inför rätta i Sundsvalls tingsrätt. Det rör sig om en omfattande härva av bedrägeribrott och de 13 brottsoffren finns över hela landet.

Två miljoner försvann

– En målsägare har blivit av med ett par hundra tusen. Det finns de som blivit av med en halv miljon, någon närmare miljonen och i ett exempel handlar det om närmare två miljoner, säger Peter Johansson, polisinspektör i Västernorrland som utrett brotten.

Bedrägerierna går till på olika sätt, men kontakten sker över nätet. Ett exempel är att bedragarna säger att en lotterivinst bara kan betalas ut om man först betalar in pengar. Men i flera fall handlar det om så kallade romansbedrägerier, där kvinnor, men även män, lurats att på olika sätt skicka pengar till någon som de blivit uppvaktade av via nätet.

– Det finns målsägande som tagit stora lån och fullständigt ruinerats för att lösa det här, berättar Peter Johansson.

Ville hjälpa en amerikan

De fem som nu är åtalade misstänks ha agerat mellanhänder, och eftersom pengarna förs vidare betecknas bedrägerierna som penningtvättsbrott. 845 000 kronor försvann när en kvinna trodde att hon hjälpte en amerikansk man i Korea.

Pengar har också förts till personer i Sverige som samtidigt utsatts för bedrägerier, troligen i syfte att upprätthålla trovärdigheten i andra bedrägerier. Polisen tror att bedrägerierna är organiserade.

Bedrägeribrott som ofta sker på nätet genererade 3,4 miljarder till kriminella gäng under 2021, enligt en färsk rapport från polisen. Ofta är bedrägerierna också kopplade till skjutvapenvåld, enligt rapporten.

I videon berättar ett av offren – och polisen Peter Johansson – om bedrägeriet.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/lurades-av-romansbedragare-pa-miljonbelopp-jag-ville