Åklagaren i fallet med romansbedragaren: ”En alltför vanlig berättelse”

51

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Katarina Becker berättar vad du kan tänka när du misstänker bedragare. Foto: SVT

Åklagaren i fallet med romansbedragaren: ”En alltför vanlig berättelse”

Publicerad

Det handlade om förhållandevis små summor som bedragarna kommit över på förhandlingens första dag. Små, i jämförelse med vad som ska förhandlas i nästa vecka, men för den enskilde kan det vara förödande.

När åklagare Katarina Becker skrollar igenom den konversation på messenger som slutade med att en kvinna i Mellansverige förde över drygt 24.000 kronor till en för henne okänd mottagare framstår det ganska tydligt att det handlar om ett bedrägeri.

Stress och press

Men i en stressad situation där det gäller att handla fort för att vinsten, drygt en halv miljon kronor, ska utbetalas, kan det vara lätt att ryckas med.

– Man blir utsatt för stress och press, det ska ske fort allting, man hinner inte tänka efter, säger åklagare Katarina Becker.

Romansbedragare på måndag

Ärendet som togs upp på fredagen handlar alltså om 24.000 kronor. När rättegången fortsätter på måndag handlar det om romansbedragare och betydligt större summor. Miljoner i ett fall.

I klippet berättar åklagare Katarina Becker mer om hur bedragarna går till väga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/en-alltfor-vanlig-berattelse