Byggnader på Jamtli riskerar skador när underhållet hålls på minimum

108

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamtli har en stor underhållsskuld efter pandemiåren – ”Vi får skruva ner till minimum kommande år” säger chefen Olov Amelin. Foto: Maria Harning/SVT

Byggnader på Jamtli riskerar skador när underhållet hålls på minimum

Publicerad

Länsmuseet Jamtli i Östersund har inte råd att underhålla de historiska byggnader som finns i museets ägo – nu finns risk för irreparabla skador.

Jamtli har omkring 80 kulturhistoriska byggnader, varav många är i behov av underhåll. Men det ekonomiska läget gör att Jamtli drar ner på underhållet.

– Det är ett riktigt kärvt läge, säger Olov Amelin, chef på Jamtli till SVT Nyheter Jämtland.

Under pandemin tvingades Jamtli, som många andra museer, att permittera personal och spara pengar. Underhållet blev lidande, och nu gör det ekonomiska läget i samhället att det inte finns pengar.

Har ingen långsiktig plan för underhåll

Jamtli saknar en långsiktig underhållsplan för sina byggnader. I den senaste granskningen från revisorerna får styrelsen en uppmaning att prioritera att ta fram en sådan plan.

När friluftsmuseet Skansen – som också haft stort renoveringsbehov i flera år – efterlyste ökat statligt stöd för underhåll, var regeringens svar att Skansen kan låna pengar från Riksgälden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/byggnader-pa-jamtli-riskerar-skador-nar-underhallet-halls-pa-minimum