Stark arbetsmarknad i Örnsköldsvik – stor brist på svetsare och CNC-operatörer

0
105

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsjätten Hägglunds behöver mer arbetskraft – vilket ökar bristen även för andra industriföretag, säger Mats Lindström på Arbetsförmedlingen. Foto: SVT

Stark arbetsmarknad i Örnsköldsvik – stor brist på svetsare och CNC-operatörer

Publicerad

BAE System Hägglunds har radat upp miljardordrar det senaste året och försvarsjätten behöver, liksom många andra industriföretag i Örnsköldsvik, mer arbetskraft. Störst är bristen på svetsare och CNC-operatörer.

– Det räcker inte med de vi utbildar, konstaterar Mats Lindström på Arbetsförmedlingen.

Örnsköldsviks kommun har länets lägsta arbetslöshet och ungdomsarbetslösheten var i november nere under rikssnittet.

– Trots att man talar om lågkonjunktur – i vår region är det väldigt positivt, mycket tack vare BAE och deras ordrar, säger Mats Lindström, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

Industriföretagen är i stort behov av svetsare och CNC-operatörer – två bristyrken. Arbetsförmedlingen, i samarbete med industriföretagen och kommunen, försöker nu hitta sätta att möta efterfrågan, bland annat genom arbetsmarknadsutbildningar.

– Men det räcker inte och kommunen är ute på jobbmässor och försöker få folk att flytta till Ö-vik, säger Mats Lindström.

Se honom berätta mer i klippet ovan.

En CNC-operatör (ibland kallat CNC-tekniker) kvalitetssäkrar ett produktionsflöde från början till slut. Detta innebär bland annat att de programmerar maskiner utifrån ritningar och kontrollerar maskinernas arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/stark-arbetsmarknad-i-ornskoldsvik-stor-brist-pa-svetsare-och-cnc-operatorer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here