Miljardordrar på stridsfordon – nu söker Hägglunds i Örnsköldsvik samarbete utomlands

27

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

26 miljarder i orderingång det senaste året betyder att produktionen i Hägglunds verkstäder kommer att gå på högvarav i flera år. Företaget har investerat i flera nya maskiner och anställt hundratals men det kommer ändå inte att räcka.

– Det kommer att vara fullt. Vi har gått från 800 anställda till 1 300 vilket kan bli ytterligare några hundra till. Vissa delar av verkstaden kommer att gå dygnet runt. Vi har investerat i en ny laserskärmaskin som ökar kapaciteten tre gånger och vi har uppgraderat våra svetsrobotar. Vi ska också investera i ytterligare en stor bearbetningsmaskin, säger företagets vd Tommy Gustafsson Rask.

Blickar utomlands

Men trots fler anställda och investeringar i nya maskiner kommer det inte att vara tillräckligt.

– Vi tittar på om vi kan lägga ut delar av det här. Vi har samarbetspartners i flera olika länder men också i Sverige. Så vi tittar på hur vi på smartast sätt kan öka vår kapacitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT Västernorrland sammanställer Hägglunds ordrar under 2022 och jämför summan med andra verksamheter. Foto: Arkiv

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/brist-pa-verkstadsytor-och-arbetskraft-tvingar-hagglunds-att-soka-sig-bort-fran-ornskoldsvik