Bo äger skog i Strömsund för att skydda den: “Inget kalhygge så länge jag lever”

0
89

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

– Vi ser på skogen med våra ekonomiska ögon och då har skogen inga rättigheter. Vi måste hitta nya sätt att få ekonomi av naturen vi har kvar. Nu hänger det på en skör tråd, säger Bo Persson.

Mer natur ska skyddas

Skogens biologiska mångfald har minskat kraftigt. Därför måste fler skyddsvärda skogar med höga naturvärden sparas. Det slog Skogsstyrelsen fast i sin senaste miljömålsutvärdering där huvudslutsatsen var att miljömålet för skogen, beslutat av riksdagen, inte nås.

Samtidigt har Sverige internationella åtaganden för biologisk mångfald. Vid ett FN-möte i december enades världens länder om att spara 30 procent av hav och land, för att bromsa den akuta krisen för biologisk mångfald.

”Kalhyggesmetoden måste begränsas”

Frågan är hur det ska gå till. Bo Persson har fyra skogsfastigheter i Strömsunds kommun. Där bedriver han naturnära skogsbruk utan kalavverkningar. I ett av områdena har han valt att inte bruka skogen alls.

När det gäller det vanliga skogsbruket med kalhyggen och behovet av virke säger han så här:

– Vi ska fortsätta producera virke, men vi behöver begränsa kalhyggesmetoden. Den kommer att finnas kvar. Det tror jag ingen motsätter sig. Men vi måste styra om vår konsumtion av till exempel kartong och papper, för att skogen ska räcka, säger han.

I klippet får du följa med på en rundtur bland 400 år gamla granar, och höra Bo berätta om vad han hoppas ska hända med hans skog.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/skogsagaren-bo-skyddar-skog-i-stromsund-det-ar-kritiskt-nu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here