Kalle Olofsson behåller jobbet – industrin i Vaplan blir kvar

38

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med svarvaren Kalle Olofsson på en rundtur i Waplans mekaniska verkstad, och hör vd:n Anders Rönnqvist om framtidsplanerna. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Kalle Olofsson behåller jobbet – industrin i Vaplan blir kvar

Publicerad

I höstas beslutade den österrikiska ägaren att upphöra tillverkningen i Vaplan. Verkstadspersonalen på Waplans mekaniska verkstad, utanför Nälden i Krokoms kommun, varslades då om uppsägning. Men nu står det klart att både industrin och de anställda blir kvar.

Det är den Sundsvallsbaserade koncernen JEAR Industial Specialties som fick upp intresset för verksamheten. Det har lett till att verkstaden nu har en ny ägare och att de sju anställda som blev uppsagda under hösten får behålla sina jobb.

Hittills har industrin i Vaplan främst levererat till vattenkraftverk och pappersmassaindustrin. Produkterna är enorma stålkonstruktioner som kan väga uppåt 80 ton. Det är just kapaciteten att hantera riktigt stora konstruktioner som lockade den nya ägaren till att köpa verkstaden.

Bredare verksamhet

JEAR Industial Specialties som nu äger verkstaden är verksam inom flera branscher, som alla har behov av kapaciteten som finns på industrin i Vaplan. Det menar Daneil Brakke som är platschef skapar trygghet för verksamheten och personalen.

– De har uppgångar och nedgångar vid olika tidpunkter så jag tror riskerna är mycket lägre, säger han.

På sikt hoppas man på att även kunna utöka personalstyrkan.

– Lokalerna är på sju tusen kvadratmeter och det är alldeles för stort för sju anställda, säger Anders Rönnqvist, vd på JEAR Industial Specialties.

Följ med svarvaren Kalle Olofsson på en rundtur i verkstaden, och hör om framtidsutsikterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/kalle-olofsson-behaller-jobbet-industrin-i-vaplan-blir-kvar