Västernorrland bortglömt i regeringens planer för grön omställning: ”Helt obegripligt”

144

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Rapporten berör flera tunga investeringar som ställer helt nya krav på samhällsfunktionerna – elproduktion, bostäder, utbildning och kraftöverföring. Det handlar om satsningar som Northvolts batterifabrik i Skellefteå, det nya stålverket i Boden och Hyrbrits projekt med fossilfritt stål.

Obesvarade frågor

Utredaren Peter Larsson pekar på en rad problem kopplade till de tänkta etableringarna. Hur ska insatserna samordnas ute i regionerna, vilka behov har kommunerna och var ska den nödvändiga elen komma ifrån?

Han fick uppdraget för drygt två år sedan, med fokus på Norrbotten och Västerbotten. Men sedan dess har mycket hänt. Flera stora etableringar har presenterats i Västernorrland, bland annat vätgasfabrikerna i Ånge, flygbränsletillverkningen i Långsele och Liquid Winds satsningar i Örnsköldsvik och Sundsvall. Trots det är länet en vit fläck i rapporten.

Västernorrland fortsatt bortprioriterat

– Oerhört förvånande, tycker Peder Björk (S), riksdagsledamot från Sundsvall, som är upprörd över att utredaren ska fortsätta sitt omfattande uppdrag ett halvår till – och med samma fokus som tidigare, där Västernorrland inte ingår.

I klippet: Peder Björk om vilka konsekvenser det här får för länet.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/vasternorrland-vit-flack-i-regeringens-utredning