Efter debatt om fyrverkerier: Chef i Kramfors vill se tyst fyrverkeri

31

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

I Örnsköldsvik stoppades förra veckan ett planerat fyrverkeri i inre hamnen efter hot och protester. Även i SVT:s chatt om fyrverkerier vädrades åsikter för och emot nyårstraditionen.

I Kramfors är det förbjudet med fyrverkerier och pyroteknik närmare än 200 meter från sjukhem, äldreboenden, vårdinrättningar, ridskolor och travbanan i Dannero. Däremot är det fritt fram att skjuta raketer när som helst på dygnet.

– Reglerar man tiden så måste man hitta ett sätt att följa upp regleringen och det är en polisiär fråga i första hand. Polisens resurser på nyårsafton behövs nog till annat, säger Per Levin som är teknisk chef på Kramfors kommun.

Litet tidsfönster i Ånge

I Ånge får man däremot bara använda fyrverkerier och annan pyroteknik på offentliga platser mellan klockan 23.00 och 01.00 på nyårsafton.

– Vi litar på folks omdöme och uppmanar till att ta hänsyn till andra människor och djur och vara försiktiga. Vi har haft den här regeln i minst 6 år och folk har nog lärt sig vad som gäller. Vi är också noga med att informera om reglerna i sociala medier och på kommunens hemsida, säger kommunchefen Mattias Robertsson Bly.

Tysta fyrverkerier

Pyrotekniken utvecklas och nu finns fyrverkerier som kallas tysta – men ger samma visuella effekt. De låter fortfarande men inte lika mycket som traditionella fyrverkeripjäser.

– Det stör ju väsentligt mindre när det inte knallar men det är fortfarande lika vackert. Det skulle vara intressant att premiera tysta fyrverkerier på bekostnad av de som låter, säger Per Levin.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/debatten-kring-fyrverkerierna-chef-i-kramfors-vill-se-tyst-fyrverkeri