Nya regler om du vill skjuta fyrverkerier i Sollefteå på nyårsafton

102

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

– Det är inte okej att skjuta raketer klockan 04:00 på morgonen, men vi har inte satt några begränsningar på om klockan är 23.30 eller 00.00, säger Majed Safaee, kommunikationsstrateg i Sollefteå kommun.

Han berättar att medborgare har efterfrågat striktare regler, och att det är därför kommunen nu skärper kraven.

– Många upplever att man dragit ut på firandet lite väl mycket, säger Majed Safaee.

För att få använda fyrverkerier eller annan pyroteknik måste man för det första följa Ordningslagen i Sverige. Vill man använda det på en plats- eller tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas så krävs alltid tillstånd från Polismyndigheten.

Det här gäller i din kommun:

I Ånge kommun får man endast använda fyrverkerier och annan pyroteknik på offentliga platser klockan 23.00-01.00 på nyårsafton. Annars krävs tillstånd från polisen.

I Sundsvalls kommun är fyrverkerier tillåtet på både nyårsafton och sista april klockan 21.00-01.00. Däremot är det förbjudet på platser som är närmare än 200 meter från sjukhus, andra vårdinrättningar och äldreboenden. Det förbudet gäller även i Örnsköldsvik och Kramfors. 

I Örnsköldsviks kommun tillåts fyrverkerier inom tätort under nyårs-, påsk- och valborgsmässoafton mellan tiderna 19.00-01.00, för övriga tider krävs tillstånd.

I Timrå kommun finns inget förbud mot fyrverkerier. Där hänvisas man till ordningslagen och att viss användning kräver tillstånd från polisen, enligt kommunens kommunikatör Lisa källberg.

I Härnösands kommun får fyrverkerier utan tillstånd skjutas endast klockan 18.00-01.00 på nyårs-, påsk- och valborgsmässoafton. Pyroteknik med starka ljudeffekter får däremot aldrig avfyras i centrala Härnösand.

Kramfors kommun uppmanar till att ta hänsyn och vara försiktig genom att följa de lagar och säkerhetsregler som finns. Det finns inga lokala tidsbestämmelser för när man får avfyra fyrverkerier, men ”det är förbjudet att använda det närmare än 200 meter från sjukhem, äldreboenden, vårdinrättningar och gruppbostäder samt ridskolor och Dannero travbana”, skriver kommunen.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/nya-regler-om-du-vill-skjuta-fyrverkerier-i-solleftea-pa-nyarsafton