Freja, 7, skickades hem från Östersunds sjukhus med magsmärtor – var brusten blindtarm

101

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Freja från Östersund fick flygas till Stockholm för en akut magoperation på Karolinska sjukhuset. Hör om hennes upplevelse i klippet. Foto: Privat/SVT

Freja, 7, skickades hem från Östersunds sjukhus med magsmärtor – var brusten blindtarm

Publicerad

När Freja de Smits, 7 år, magont inte gick över fick hon träffa en läkare på akuten på Östersunds sjukhus. Läkaren sa att orsaken troligtvis var förstoppning, och skickade hem henne. I själva verket kom smärtan från en brusten blindtarm, och snart var Freja i ett livshotande tillstånd.

Det var i november i år som Freja fick feber och ordentligt ont i magen. Hon kräktes och kunde knappt gå. På akuten blev Freja ordinerad laxeringsmedel och familjen skickades hem.

– Under natten skriker hon att någonting har gått sönder i henne och att vi måste åka in igen, säger pappa Mickey de Smits.

Ambulansflyg för akutoperation

Den här gången misstänker sjukvården en brusten blindtarm – vilket alltså stämmer. Freja får akutopereras, men blir ändå inte bra. Hon ligger inne på Östersunds sjukhus i tolv dagar, med konstanta smärtor, innan hon blir skickad med ambulansflyg till Karolinska sjukhuset i Stockholm för ytterligare en operation.

Stark kritik mot Östersunds sjukhus

Freja de Smits återhämtade sig till slut, men det hade kunnat sluta illa. Hennes tillstånd var livshotande, är beskedet familjen fått från sjukvården. Nu har de lämnat in en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, och de är starkt kritiska till hanteringen på Östersunds sjukhus.

– Det här hade kunnat fångas upp på akuten om de hade tagit ett blodprov direkt, säger Mickey de Smits.

Region Jämtland Härjedalen undersöker nu om något fel begåtts och så att det inte händer igen. Det handlar bland annat om att gå igenom händelseanalysen.

– Man går verkligen igenom den i detalj, säger Göran Örnung, divisionschef på Östersunds sjukhus.

Hör vad Freja och hennes familj fick gå igenom i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/freja-7-skickades-hem-fran-ostersunds-sjukhus-med-magbesvar-var-sprucken-blindtarm