Ett år sedan James Webb-teleskopet skickades upp – Jämtlands stjärna på stjärnor hoppas på livstecken

75

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

När vi hälsar på Göran Strand ett par dagar före jul berättar han i förbifarten att ett av hans foton samma dag blivit ”Dagens bild” på NASA:s hemsida. Det är alltså som astrofotograf som han blivit mest känd, faktiskt med världsrykte.

– Det är lika spännande varje gång det kommer något nytt från James Webb-teleskopet. Den tekniska nivån är betydligt högre än hos föregångaren Hubble, berättar han.

För oss vanliga amatörer ser kanske James Webbs bilder ut som vilken stjärnhimmel som helst. Måhända att motiven befinner sig oändligt långt borta.

Liv i rymden?

Att fånga ljus som uppstod från en stjärna (med astronomiska mått mätt) kort tid efter Big Bang, innebär ju att under de miljarder av år sedan ljuset lämnade stjärnan, har den i dag förflyttat sig långt, långt bort. Till slut så långt att vi aldrig kommer kunna se dem igen, hur mycket tekniken än utvecklas.

– Mest spännande under 2023 blir om de hittar en exoplanet, där atmosfären skvallrar om att det kan finnas liv, säger Göran Strand.

Vintergatans undergång

Mycket långt i framtiden kommer Vintergatan att fångas in av grannen Andromedagalaxen. Fast då har jorden sedan länge slukats av solen.

– Tänk vilka bilder man skulle få när hela vår galax kolliderar. Det grämer mig lite att jag inte kan vara med då, säger Göran Strand.

I klippet berättar Göran Strand om några av de de unika bilder som James Webb-teleskopet lyckats ta – bland annat om den lilla prick på stjärnhimlen som är den hittils mest avlägsna stjärna som hittats.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/jamtlands-stjarna-pa-stjarnor-hoppas-pa-livstecken-i-rymde