Stigande halter av coronavirus i Östersunds avloppsvatten

0
96

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

På flera orter i landet har det gjorts mätningar på halten coronavirus i avloppsvatten nästan under hela pandemin. I oktober började prover även från Östersund att analyseras av Statens veterinärmedicinska anstalt SLU.

Nu visar den senaste statistiken att halterna stigit i Östersund varje vecka den senaste månaden. Den 12 december hade Östersund fjärde högst halter av coronavirus i avloppsvattnet i hela landet. Bara mätningar från Uppland visar högre halter.

– Eftersom vi inte längre har en allmän testning av covid-19 i samhället är övervakningen av avloppsvatten ett bra komplement till data från sjukvården. Den ger oss en bild av hur smittspridningen ser ut i samhället, både för COVID-19 och influensa, säger Anna Székely, forskare vid SLU i ett pressmeddelande.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/stigande-halter-av-coronavirus-i-ostersunds-avloppsvatten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here