Home Nyheter Nyheter Västernorrland Snölagring räddar skidåkningen – klimatförändringarna tvingar fram ny strategi

Snölagring räddar skidåkningen – klimatförändringarna tvingar fram ny strategi

0
Snölagring räddar skidåkningen – klimatförändringarna tvingar fram ny strategi

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

– Vi kommer att behöva lägga mer konstsnö i framtiden och komplettera under säsongen, konstaterar Niclas Sjögren-Berg, operationell direktör på Skistar som driver de största skidanläggningarna i Sverige. Snösituationen har gjort att i princip alla större alpinanläggningar och många längdåkningsanläggningar i dag lägger ut konstsnö för att det säkert ska gå att åka skidor.

Sedan 90-talet har antalet dygn med snö minskat markant, mest i de södra delarna av landet men även i Norrland, visar en sammanställning av SMHI.

– Snösäsongen har blivit flera veckor kortare sedan 90-talet, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI och menar att utvecklingen kommer att fortsätta tills vi får ner koldioxidhalten i atmosfären.

Anläggningarna använder ny metod

Snökanoner har använts länge för att spruta konstsnö, men klimatförändringarna har tvingat skidorterna till andra åtgärder. Flera anläggningar över landet sparar numera snö från en säsong till nästa i stora högar under sågspån. Visserligen smälter en del, men omkring 70 procent av snön finns kvar och kan läggas ut igen, vilket betyder att mycket av skidåkningen sker på fjolårssnö.

– Vi har lagt ut cirka 5800 kubikmeter snö, berättar Pessi Liukkonen som arbetar med snöläggning på Södra berget i Sundsvall.

Naturen kan påverkas av tillverkningen

När klimatet förändras och vintrarna blir mildare krävs nu också mer av energikrävande snötillverkning, samtidigt som natur och miljö kan påverkas när vatten pumpas ut till backar och spår.

– Jag vill ju ha skidåkning, säger Lars Ritzén som konstaterar att även snötillverkning påverkar miljön och kanske även klimatet men trots allt är nöjd med att det finns utlagd snö att åka på i spåren på Södra berget i Sundsvall.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/allt-kortare-vintrar-skidanlaggningar-tvingas-till-nya-grepp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here