Mammor i Sollefteå planerar sina förlossningar – kräver igångsättning och undviker vintern

39

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Den nyblivna mamman Johanna Rödling i Sollefteå berättar att hon och hennes vänner vill undvika att bli gravida under våren och sommaren för att inte föda barn under vinterhalvåret. Anledningen är avståndet till sjukhuset och en rädsla för att vägunderlaget ska skapa problem.

I videon ovan får berättar Johanna om sin erfarenhet av att bo i Sollefteå och föda barn i Sundsvall.

Statistik från SCB visar att färre födslar sker under vinterhalvåret sedan 2017 fram till 2022. Mammorna från Sollefteå kommun föder ungefär 40 procent färre barn på vintermånaderna jämfört med innan nedläggningen av BB, enligt SCB.

”Krävde igångsättning”

Exempelvis föddes 22 barn i januari 2018 mot för elva barn i januari 2022. Vi kan även se att mellan maj och september föds det generellt något fler barn i kommunen – även om det också minskar där.

– Jag krävde igångsättning även om det kan orsaka vissa risker om man inte är mogen nog för en förlossning. Förlossningen kan bli väldigt lång och tung. Men om jag skulle bli gravid igen skulle jag kräva en igångsättning.

BB-frågan är ett öppet sår

Regionen kan inte uttala sig om hur det blir med BB i Sollefteå ännu. Det är en utredning som tar i kraft när alla sitter på sina poster efter årsskiftet.

Sollefteås centerpartistiske kommunalråd Johan Andersson berättar att BB-frågan fortfarande är ett öppet sår som de ska göra vad de kan för att lösa.

– Vi ser ju verkligen vad långa avstånd och vinterväglag kan göra. Det är jätteallvarligt att antalet igångsättningar ökar och att färre föder under vinterhalvåret, säger Johan Andersson (C).

I videon nedan berättar Johan Andersson (C) om BB-frågan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Klart att det är jätteallvarligt” – hör Johan Andersson (C) om att igångsättningarna ökar. Foto: Press, SVT

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/sollefteamamma-kravde-igangsattning