Jägaren i Bräcke: ”Det finns områden där de struntat i älgjakten”

57

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Den här lördagsmorgonen i november är det helt tyst och vindstilla i skogarna kring byn Hunge i Östra Jämtland. Det lokala jaktlaget gör ännu ett försök att bättra på avskjutningssiffrorna. Men trots tre hundar ute i skogen och tiotalet passkyttar så blev det ingen älg den här gången heller.

– Vi är fortfarande långt ifrån de målsättningar vi har när det gäller avskjutningen, så det är ett tydligt tecken på att älgstammen är i minskande, berättar Kenneth Persson i Hunge jaktlag.

Vill se ändrad avskjutning

Det finns flera faktorer som avgör hur många älgar som får skjutas i olika områden. Det beror bland annat på älgtäthet, skador på skog, fodertillgång, fara för trafikolyckor och hur mycket rovdjur som finns i samma område.

Kenneth Persson sitter med i älgförvaltningsgruppen i området Östersund / Sundsvall. Den består av tre jägare och tre representanter från markägarsidan, varav två från skogsbolaget SCA.

Deras uppgift är att se till att älgstammens storlek hålls på en lagom nivå för både markägare och jägare. Men Kenneth hade gärna sett en annan strategi för hur älgstammen ska förvaltas.

Hör mer om det i klippet ovan.

Hunge jaktlag hade för några år sedan betydligt fler framgångsrika jaktdagar än den här dagen. Men kafferasten är alltid välkommen oavsett. Foto: Bjärn B Schäfer, SVT

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/jagarkritik-det-finns-omraden-dar-de-struntat-i-algjakten