Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.
Att låta fiskar bajsa i planteringarna är i och för sig inget nytt. I Asien låter man till exempel karpar simma omkring i risodlingarna för att leverera gödsel.
Inte heller är det unikt med ett eget växthus invid en butik.
– Men just den här kopplingen med fiskar och grönsaker i direkt anslutning till butiken, den finns ingen annanstans, säger Jerker Hansson hos Östersundsbutiken.
I anläggningen får de fram hela årsproduktionen av gurkor och den dominerande delen av tomatbehovet. En uppenbar fördel är att grönsakerna är pinfärska när de läggs ut i butiken. Dessutom rationaliseras en massa transporter bort. Men någon ekonomisk skillnad kommer inte kunderna att märka.
– Om det bara handlat om ekonomi så hade vi tjänat på att forsätta handla gurkor från Spanien, konstaterar Jerker Hansson.
Inom tre veckor ska de första lokalodlade gurkorna kunna skördas. Med tomaterna tar det lite längre tid.
Men så var det, det här med fiskarna. En lokal karpodlingen är inte aktuell.
– Det blir atlantlaxar med mycket hög kvalitet. Sådana som man kan göra sushi av, säger Jerker Hansson.
Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/nu-gronskar-gurkorna-mitt-i-vintern