Så vill Östersunds kommun bryta ensamheten för äldre – via videosamtal

0
114

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gulli Mattiasson, 90, pratar ofta med sonen Morgan via videosamtal. Hon har till och med följt med honom på ett älgpass. Se mer i klippet. Foto: Björn B. Schäfer/SVT

Så vill Östersunds kommun bryta ensamheten för äldre – via videosamtal

Publicerad

Hur håller man kontakt med sin gamla mamma eller pappa när det är fullt upp på vardagarna och de kanske känner sig isolerade på något boende? Östersunds kommun testar just nu ett projekt som kanske kan råda bot på det.

Se hur Gulli Mattiasson, 90, ringer upp sonen i Morgon klippet ovan – en av testpersonerna i projektet.

De flesta har ju i dag närmast oändliga möjligheter att hålla kontakt med varandra, den digitala vägen. Men det finns i dag 600 000 personer här i landet som står helt utanför det digitala samhället.

Ett hinder att komma över är svårigheten för en äldre person att kryssa fram mellan olika program, ikoner och appar.

Projektet som Östersunds kommun nu kör ska vara extremt enkelt. De närmaste, de som man vill ha kontakt med, finns inlagda och bara en knapptryckning bort.

Får låna utrustning

Inga andra kan ringa upp den här vägen och inga andra kan man heller nå. Mottagaren i andra ändan använder bara sin mobiltelefon.

– Vi har köpt in 20 kit med utrustning som man får låna i två månader, innan man bestämmer sig för att köpa egen utrustning, förklarar projektledaren Sylvia Mårtensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/ny-vag-for-gamla-att-bryta-ensamheten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here