Allt tuffare ekonomiskt för barnfamiljer – Örnsköldsvik ger extra julpeng

64

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Länsstyrelserna bedömer i en samlad rapport att fler kan få svårt att klara försörjningen i och med de stigande levnadskostnaderna. Samtidigt ser hjälporganisationer över hela landet ett ökat hjälpbehov, inte minst bland barnfamiljer.

– Ökningen har varit dramatisk i år, konstaterar Jonas Wihlstrand, generalsekreterare för Svenska Stadsmissionen.

Stadsmissionen, liksom andra hjälporganisationer, märker också att trycket ökar inför jul.

– Det gör vi varje år och det är svårt att veta vad det beror på, men kring juletid är det faktiskt så att många har en stor ångest över att inte kunna ge sina barn presenter och en bra jul, säger Jonas Wihlstrand.

Extra julpeng från Örnsköldsviks kommun

I de flesta av Västernorrlands kommuner kan barnfamiljer med försörjningsstöd ansöka om extrapengar inför jul för att kunna köpa en julklapp – det handlar om mellan 250 och 300 kronor per barn.

I Örnsköldsviks kommun har politikerna beslutat att i år gå in med extrapengar inför jul till till vissa familjer – det handlar om familjer med barn som haft försörjningsstöd i minst 10 månader. Beslutet om engångssatsningen fattades av ett enigt kommunfullmäktige i oktober, mot bakgrund av ett starkt ekonomiskt resultat i kommunen.

I klippet berättar Zenitha Nordfjell (S), ordförande i humanistiska nämnden i Örnsköldsvik till och med årsskiftet, mer om beslutet.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/allt-tuffare-ekonomiskt-for-barnfamiljer-extra-julpeng-i-ornskoldsvik