Sundsvallsfamiljen blev anmäld till socialtjänsten – fick rådet att lämna Sverige med barnen

77

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Familjen flydde från Syrien till Sverige under 2015 och blev placerade av Migrationsverket i Härnösand innan de flyttade till Sundsvall. Men när orosanmälan kom, efter ett besök på Sundsvalls sjukhus, blev föräldrarna oroliga. Anmälan gällde en hälsofråga.

–  Ofta vaknade jag mitt i natten och kollade till att barnen låg i sina sängar. Jag drömde ofta att socialtjänsten, en dag, skulle ta våra barn, säger Duha.

Vänner uppmanade: ”Lämna landet”

Vänner hörde av sig till föräldrarna och uppmanade dem att lämna landet.

– Varför ska vi flytta till ett annat land och börja om på noll? Vi bestämde oss för att stanna och bemöta socialtjänsten — för att förstå vad problemet var och vad dem vill ha från oss, säger Mohamad.

”Jag får behålla mina barn”

Familjens beslut visade sig vara rätt – socialtjänsten fattade beslutet att det inte behövdes någon insats, ett beslut som SVT Västernorrland tagit del av.

”Utredare bedömer att det föreligger en låg risk för barnets hälsa och utveckling här och nu samt på sikt. Mamma och pappa uppvisar goda förmågor vad gäller grundläggande omsorg”, står det bland annat i beslutet.

– När vi fick beskedet var det obeskrivlig glädje. Jag ringde min mamma i Syrien och sa att jag får behålla mina barn, säger Duha.

Brist på information – lärt sig mer

Samtidigt som Mohamad och Duha fick orosanmälan pågick en desinformationskampanj om socialtjänsten på sociala medier.

– Jag tror bristen på information, om hur socialtjänsten arbetar, kan leda till missförstånd. Men jag har lärt mig hur socialtjänstens system fungerar, säger Mohamad.

Hör föräldrarna berätta om deras upplevelser i videon ovan.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/sundsvallsfamiljen-blev-anmalda-till-socialtjansten-bestamde-oss-for-att-stanna