Kämpigt för företaget Mörsjö deli i Östersund – rapsoljan är tre gånger så dyr
Tunnbrödschipsen forslas i en jämn ström genom fritösen, men dyr el och kriget i Ukraina pressar företaget. Kostnaden för råvaror och transporter har skjutit i höjden.
Anna Godevärn är delägare och vd på Mörsjö deli i Östersund – ett av företagen som medverkat i Svenskt Näringslivs företagarpanel. Hon gläds år ruschen inför jul, men oron är ständigt närvarande.
– Det är svårt att få det att gå runt, säger hon. Jag förstår att många kryssar i att de känner oro inför framtiden.
Företaget friterar tunnbröd och säljer till butiker runt om i landet.
– Jag är orolig för att butikerna passar på att lägga på för mycket i dessa orostider, det gör att folk köper mindre av vår produkt, säger Anna Godevärn.
Anna Godevärn pekar på tre saker som blivit betydligt dyrare; elen, transporter och råvarorna.
Behöver 70 000 liter rapsolja
– Vi håller ugnarna varma när satt på dem – stänger inte av och på lika ofta. En stor kostnad är rapsoljan som blivit mycket dyr. Vi använder 70 000 liter per år.
Företaget ska även börja. dela transporter med andra företag.
Följ med in i fabriken och hör Anna Godevärn om framtiden i klippet
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer
Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/kampigt-for-foretaget-morsjo-deli-i-ostersund-rapsoljan-ar-tre-ganger-sa-dyr