Krögarens tips inför skenande julmatspriser: ”Grava abborre”

98

Efter pandemiåren såg nog många framemot en jul utan restriktioner. Höga elpriser, krigstider och höjda matpriser kan dock komma att påverka många hushåll.

Enligt siffror från SCB har priset på julmat som apelsiner, gravad lax samt sillkonserver höjts sedan 2021. Apelsiner har exempelvis höjts med 97 procent sedan förra året. De höjda livsmedelspriserna påverkar inte bara privatpersonens plånbok.

Kreativa lösningar på julbord i inflationstider

Med lärdomar från pandemin och de höjda matpriserna har flera krögare tagit andra vägar än det traditionella julbordet under säsongen 2022. Det finns såväl julinfluerade trerätters menyer, som julbord uppdukade för enbart ditt sällskap.

– Folk gillar att äta och få plocka så mycket de vill, så vi gjorde en pandemivariant där du och ditt sällskap fick bordsbuffén till bordet. Vi har gjort en julvariant av den helt enkelt. Det är lättare att hålla koll på svinnet då också, då vi fyller på vid bordet, säger Ante Westermark, som driver restaurangen The chef i Örnsköldsvik.

Kan köpa billigare och förädla själv

Vid ett traditionellt julbord blir det ofta mycket svinn och produkterna som serveras är dyra, exempelvis proteiner som lax och kött.

– Vi måste våga ta betalt för de saker vi levererar. Jag kan också göra vissa justeringar, jag kanske väljer bort en jättedyr produkt och köper en billigare produkt med bra kvalité och förädlar den, för att få ner mina kostnader, säger Ante Westermark.

Hör honom berätta i klippet ovanför om vilka andra delar som kan ligga bakom att allt fler slutar med julbord. I klippet nedan kan du ta del av hans tre tips på hur man kan tänka om de tre livsmedel som ökat mest i pris.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krögaren Ante Westermarks tips på hur man kan tänka om de tre livsmedel som ökat mest i pris

 

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kockens-tips-infor-skendande-julmatspriser-grava-abborre